BioBulvár

Mikor kezdtél beszélni? Fura dologgal van összefüggésben...

Minden szülő azt szeretné, ha az ő gyereke lenne a legügyesebb és legokosabb. Néha elkerülhetetlen a versengés: Pistike már fél éves korában járt… Lujzika másfél éves korában teljesen szobatiszta… a kis Gézuka pedig egy évesen már teljes mondatokban beszélt!

 

Finn kutatók azonban kimutatták, hogy ez utóbbinak, vagyis a korai beszédnek van egy meglehetősen furcsa – és bizony egyáltalán nem pozitív – következménye. Minél korábban kezd ugyanis beszélni egy gyerek, annál többet fog alkoholt inni kamaszkorában és annál többször részegedik le. Mindezt közel 5000 ikerpár megfigyelésével derítették ki.

 

A szakemberek szerint ennek hátterében vagy az izgalomkereső személyiség vagy a jobb szociális képességek állnak. Az előbbinél minél élénkebb élményeket keresnek a tinik, míg az utóbbinál inkább a barátságosság áll a központban. Egy barátságos, jó beszélőkével ellátott kamaszt ugyanis biztosan több buliba hívnak meg, és így többször lesz kitéve az alkohol csábításának.

 

A kutatás arra nem tért ki, hogy a korán és sokat inni kezdő tinik közül hányan lesznek alkoholisták. Ennek megelőzése – úgy tűnik – még mindig a család elsődleges feladata.

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!