BioBulvár

Bizarr! Ön is fél a lyukacsos dolgoktól?

Egyeseknek ínycsiklandó lehet a lágy tésztájú palacsinta vagy a lyukacsos csokoládé, a kutatók szerint azonban az emberek többsége ősi félelmet táplál a sűrűn lyukacsos dolgok iránt.

A sűrűn lyukacsos hétköznapi tárgyak rendkívül kellemetlen reakciót válthatnak ki a tripofóbiában, azaz a lyukaktól való félelemben szenvedő emberekben. A legújabb kutatás szerint az elterjedt, főleg látens fóbia a méhkastól, mérgező virágoktól és mérges állatok ősi fenyegetésével áll összefüggésben.

 
Geoff Cole, az Essexi Egyetem pszichológusa, aki maga is tripofóbiás, legújabb kutatásában a félelem evolúciós hátterét vizsgálta. A Psychological Science szaklapban megjelent tanulmányában munkatársával, Arnold Wilkinsszel együtt azt állítja, hogy az agynak egy ősi evolúciós része mondhatja az embereknek azt, hogy mérges állatot látnak.

A tripofóbiáról gyakran számolnak be internetes felhasználók, és egyik kutatásukban Cole és Wilkins kimutatták, hogy a vizsgálat résztvevőinek 16 százaléka számolt be tripofóbiás reakciókról. A két kutató azt feltételezte, hogy valamilyen közös speciális vizuális tulajdonság lehet jellemző a tripofóbiát kiváltó tárgyakban. Ennek kiderítésére 76 tripofóbiát kiváltó tárgy képét hasonlították össze 76 olyan tárgy képével, amelyek nem váltottak ki ilyen reakciót. A képek különböző jellemzőinek standardizálása után kiderült, hogy a tripofóbiát okozó tárgyak képei viszonylag magas kontrasztenergiával rendelkeztek a középtávú térbeli frekvencián a kontroll képekhez képest, ami azt jelenti, hogy előbbiek egyedi vizuális minőséggel bírnak.
A kutatók ezután több mérges állat, köztük a kékgyűrűs polip, a skorpió és a királykobra képeinek elemzésével kimutatták, hogy a képeik nagy kontraszttal rendelkeznek a középtávú térbeli frekvencián – tehát a körök eloszlása váltja ki a tripofóbiás reakciót. Megfigyelésük alapján a kutatók úgy vélik, hogy a fóbia evolúciós alapokon nyugszik, mert az emberek a túlélés érdekében megtanultak félni az ilyen speciális jeleket viselő állatoktól, sőt valószínűleg még a méhkastól is, ami fájdalmas csípésekhez társítható.

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!