BioBulvár

Csúnya vagy? Így jártál!

Köztudott, hogy a középiskolában olykor kemény szabályok uralkodnak, amelyek szerint a vonzó külsővel megáldott tanulók számítanak népszerűnek, a kevésbé előnyös kinézetűeket pedig gyakran kicsúfolják. És bár azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az iskolás évekkel együtt elmúlik, a legújabb kutatási eredmények szerint közel sem ilyen egyszerű a helyzet.

 

 

A munkahelyi kollegák ugyanis sokszor legalább olyan éretlenül tudnak viselkedni, mint az osztálytársak. A Notre Dame Egyetem Mendoza Gazdasági Iskolájának tudósa, Timothy judge, és Brent Scott, a Michigan Állami Egyetem kutatója közösen vizsgálták meg a vonzerő és a munkahelyi terror közti kapcsolatot.

A Human Performance című tudományos szaklapban nemrég megjelent kutatás szerint a külső legalább akkora szerepet játszik abban, hogyan kezelnek valakit a munkahelyén, mint a személyiség. A kutatók összesen 114 egészségügyi dolgozót interjúvoltak meg és főleg arra voltak kíváncsiak, kollégáik milyen gyakran kegyetlenkednek velük, mikor bántják meg, és hogyan csúfolják ki őket mások előtt. Ezek után a résztvevőket nem ismerő önkéntesek digitális fotók alapján ítélték meg az interjúban részt vettek fizikai vonzerejét.

“Kutatási eredményeink szerint a kevésbé vonzó külsővel megáldottak sokkal gyakrabban lesznek munkahelyi terror áldozatai, mint az  előnyös külsejűek” – nyilatkozta Judge. “A társadalom nem csak, hogy másként ítéli meg a vonzó és nem vonzó dolgozókat, de az emberek ezek szerint az előítéletek szerint is viselkednek velük.”

 


A látszat néha csal…

A vonzó emberek általában sokkal magabiztosabbak és sokkal biztosabbak saját képességeikben, emiatt a legtöbben intelligensebbnek és erkölcsösebbnek tartják őket, mint a kevésbé vonzóakat. Vannak kutatási eredmények, amelyek arra utalnak, hogy a vonzó emberek látványa még a kedélyállapotra is jótékony hatással van.

“Mivel a szépség a legtöbb munkahelyen nem alapkövetelmény, a mostani kutatási eredmények rendkívül problémásak társadalmi szempontból” – vélekedett Judge. “Sőt, sajnos a mostani eredmények alapján úgy tűnik, a külső megjelenés nagyobb befolyással van a legtöbb emberre, mint azt gondolni mertük volna. Erre a problémára nincs egyszerű megoldás. Az első lépés természetesen a felismerés. Ha felismerjük az előítéleteinket és hibáinkat, sokkal könnyebben szállhatunk szembe velük, valamint a szépség befolyásoló erejével is.”

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!